Wednesday, 28 November 2012

Background Sidebar Title ( Template Designer )

Assalamualaikum, disebabkan meera guna template designer untuk blog meera jadi meera buat tuto pun untuk template designer sahaja.

Meh, mula. Mula-mula, cari kod nie:

]]></b:skin>
Okay, dah jumpa. Korang copy pulak kod yang nie:
.sidebar .widget h2 {
background :#33ccff;
border: 3px solid #ffffff;
text-align : center ;
}
Pastekan kod tadi atas kod  ]]></b:skin> tadi.

Meh, kita adjust pulak:

Tulisan kaler kuning tu untuk kaler background sidebar title korang.

Tulisan kaler biru untuk ketebalan border.
Tulisan kaler hijau untuk jenis border - solid, dotted, dashed
Tulisan kaler oren untuk kaler border.
Text-align, pilih ler sendiri - right, center, left

Now, korang dah boleh save!



Tuto Border Keliling Blog

Assalamualaikum,

Macam mana nak buat border keliling blog? meh, ikut tuto nie.
First, cari kod nie:


#content-wrapper {

Tapi, nanti korang akan jumpa kod yang lain bawah die kan? Macam nie kan?


#content-wrapper {  width: 760px;  margin: 0 auto;  padding: 0 0 15px;  text-align: $startSide;  background-color: $mainBgColor;  border: 1px solid $borderColor;  border-top: 0;

Now, copy kod baawh nie pulak:

 border: 3px solid #ffffff;-webkit-box-shadow: 0px 0px 20px rgba(0,0,0,0.4);-moz-box-shadow: 0px 0px 20px rgba(0,0,0,0.4);box-shadow: 0px 0px 20px rgba(0,0,0,0.4);-moz-border-radius: 2em;-webkit-border-radius: 2em;}
Kalau dah copy, paste pulak kod tadi bawah kod yang nie:

 #content-wrapper {  width: 760px;  margin: 0 auto;  padding: 0 0 15px;  text-align: $startSide;  background-color: $mainBgColor;  border: 1px solid $borderColor;  border-top: 0;
Okay, faham tak? Nanti kod die akan jadi macam nie:

 #content-wrapper {  width: 760px;  margin: 0 auto;  padding: 0 0 15px;  text-align: $startSide;  background-color: $mainBgColor;  border: 1px solid $borderColor;  border-top: 0;border: 3px solid #ffffff;-webkit-box-shadow: 0px 0px 20px rgba(0,0,0,0.4);-moz-box-shadow: 0px 0px 20px rgba(0,0,0,0.4);box-shadow: 0px 0px 20px rgba(0,0,0,0.4);-moz-border-radius: 2em;-webkit-border-radius: 2em;}
Sebelum korang save, preview dulu tau. Selamat mencuba!

Sorry!

Assalamualaikum. First sekali, meera nak mintak maaf sebab meera ingat nak buat blog nie jadi blog untuk fanfiction tqpi last-last meera buat untuk tuto. Sory tau.